Elérhetőségek

Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr

9012 Győr,
Hármashatár u. 13. Fsz.3

Telefon: +36305138343
Mobil: +36305138343

Hírek, érdekességek

2013. december 11., 16:02Az ülés öl

Órákon keresztül, a széken való ülés nem csak a hátadat teszi tönkre – A szó szoros értelmében megölhet Téged! Ha te is ülőmunkát végzel, napi minimum 8 órában, akkor bizony komoly veszély fenyeget. Megdöbbentő lehet, de az edzés nem megoldás erre a problémára. Itt van az, ami igen.

Az ülés beteggé tehet

 

A lényeg; a túl sok inaktív tevékenység „vonzza” a halálos betegségeket, mint a különböző szívbetegségeket és elhízást. A tanács: Mozogj!! A kutatók kimutatták, hogy az inaktivitás vagy tétlenség tönkreteszi az elmét, az alvási ciklust és a szerveket is. Sőt, még az életedet is megrövidítheti. Azok, akik 6 óránál többet ülnek, egy huzamban a nap folyamán, 40%-kal több esélyük van meghalni valamilyen betegségben, mint azoknak, akik kevesebb, mint 3 órát ülnek. A testmozgás, edzettség most nem számít.

 

Szakértő véleménye az ülés veszélyeiről

 

“Az emberi test úgy van kialakítva, hogy mozogjon.” monda James Levine, a Mayo Klinika orvostudományi professzora. „Igen, van amikor ülünk, de manapság egyre gyakrabban tesszük. Ez természetellenes és veszélyes az egészségünkre. A fiatalok különösen hajlamosak erre. Kutatások kimutatták, hogy sokkal több időt töltenek a fenekükön, mint mások. Ezek megdöbbentő hírek, ezeket alapul véve a mozdulatlanság hamar megbosszulja magát.”

Kerüld el a veszélyeket!

 

Órákon keresztül a széken ülés nem csak a hátadat teszi tönkre – A szó szoros értelmében megölhet Téged! Ha te is ülőmunkát végzel, napi minimum 8 órában, akkor bizony komoly veszély fenyeget. Megdöbbentő lehet, de az edzés nem megoldás erre a problémára. 
Órákon keresztül a széken ülés nem csak a hátadat teszi tönkre – A szó szoros értelmében megölhet Téged! Ha te is ülőmunkát végzel, napi minimum 8 órában, akkor bizony komoly veszély fenyeget. Megdöbbentő lehet, de az edzés nem megoldás erre a problémára.

Így teszed magad tönkre az üléssel

Az alvásod

 

Mikor belehuppansz a székbe órákra, a gravitációs és a vérkeringés hiánya okozza a folyadékkonstrukciót a leengedett lábadban. “A felduzzadt, visszataszító boka nem a legrosszabb, a sok egyéb okozat közül. Mikor később lefekszel aludni, ez a folyadék az izmaidba és a nyaki szövetedbe „vándorol” és még a torkod is bedagadhat a megerőltetéstől.” mondta Douglas Bradley, a Torontói Egyetem Orvostudományi, Alvás- és Mindennapi Biológiával foglalkozó központ igazgatója. „Talán vannak nehezebb lélegzetvételeid kint és meglehet, hogy rövidebb időkre nem veszel levegőt éjszakánként. Ezt a komoly állapotot átmeneti légzés-kimaradásnak hívják, az ebben szenvedők úgy érezhetik, mintha zombik lennének.”

 

A feneked

 

Eszméletlenül magába szívja a kalóriákat, amiket az édességekből nyersz. Egy mostani sejtkultúra kutatás kimutatta, hogy amikor hosszabb ideig, egyhelyben ülsz, a súlyodat a tested a zsírsejtekre helyezi; valójában arra bíztatva őket, hogy kétszer annyi zsírt hozzanak létre ülve – rövid időn belül – mint amikor állsz. Ezért elkezdesz hízni, mellesleg ez a legrosszabb formája a súlygyarapodásnak. „Mikor a zsírsejtjeinken ülünk, több trigliceridet termelnek, mely növeli a stroke kockázatát.” mondta a tanulmány szerzője, Amit Gefen, az Izraeli Tel Aviv Egyetem orvosbiológiai mérnöke.

 

A vércukorszinted

 

„Minden alkalommal, miután eszel, a vércukor szinted megemelkedik és jön az a bizonyos négy órás időszak, amikor beindul a kalória elraktározás a szervezetedben.” magyarázta Levine. Legújabb kutatások kimutatták, hogy a túl sok lebzselés szintén veszélyessé teheti ezt a normális folyamatot. Amikor egyébként az egészséges emberek fele annyit mozognak, mint amennyit szoktak egy nap, a vércukor szintjük azonnal megnövekszik minden étkezés után, függetlenül attól, hogy milyen ételt ettek. „Ezek által a sűrű, étkezés utáni vércukorszint megemelkedések által nagyobb a kockázata annak, hogy az ember cukorbeteggé váljon.”

 

Az agyad

 

Micsoda???

„Minél többet ülsz, annál valószínűbb, hogy elkezdesz imádkozni azokért a bizonyos idős kori pillanatokért. A memória központod a koroddal együtt romlik, de az egyhelyben ülés mellékhatása tovább tolhatja ezt a folyamatot. Másrészről pedig a fizikai aktivitás a memóriaközpontod méretét” mondta Kirk Erickson, a Pittsburgh-i Egyetem doktora.

 

A tüdőd

 

Olyan egyszerű dolgok, mint a légzés, is lehet szennyezett a túlzott széken üléstől. “Az ülő munkát végzők több, mint felénél alakul ki tüdőembólia. A hosszas ülés lelassítja a véráramlást és valószínűleg kialakít összecsomósodott részecskéket, melyek üregeket hoznak létre a tüdődben.” magyarázta Christopher Kabrhel, a Massachusett-i  Általános Kórház sürgősségi orvosa. Minél többet ülsz, annál nagyobb a kockázat!

Azoknak a nőknek kell sokkal jobban odafigyelniük, akik fogamzásgátlót szednek (ami megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát).

 

Van megoldás!

 

Szerencsére az összes fönt említett eset elkerülhető. (igen, még ha ott töltöd az időt nagy részét is), és semmi extrém dolog nem kell hozzá. „Extra erőteljes, „csináld, míg ki nem dőlsz” edzések valószínűleg nem elegek ahhoz, hogy leküzd az ülő-betegségeket. Talán egyenesen rosszabbíthatják a helyzetet. Először is, az izzadás periódus által azt gondolhatod, hogy immunis vagy a fönt említett mellékhatásokra. Valójában az edzés és a kevesebb üléssel töltött idő a kulcsa az általános egészségnek.” mondja Alpa Patel, az Amerikai Rákellenes Egyesület járvány szakértője.

“Másodszor, ha egész álló nap ülsz, a hátad, a térdínad és a csípőhajlító izmaid mind feszített pozícióban kénytelenek lenni.” magyarázza Michael Frederickson, a Stanford-i Egyetem sporttudományi professzora. „Mikor túl gyorsan ugrasz bele egy nehéz gyakorlatba, az izmaid sokkal sérülékenyebbek. (A hátad különösen nagy veszélynek van kitéve)”

 

Órákon keresztül a széken ülés nem csak a hátadat teszi tönkre – A szó szoros értelmében megölhet Téged! Ha te is ülőmunkát végzel, napi minimum 8 órában, akkor bizony komoly veszély fenyeget. Megdöbbentő lehet, de az edzés nem megoldás erre a problémára.

A kulcs, amivel segíthetsz magadon

 

Természetesen nem kell abbahagynod a szív számára egészséges mozgást. A kulcs, hogy felvedd a harcot az ülő-betegségekkel a napi gyakorlatok fokozásában van; ezt úgy hívják NETA (nonexercise activity thermogenesis). Lefordítva: alacsony hatású mozgás, ami az anyagcserédet mozgásban tartja és a keringésedet folyamatossá alakítja. A főzés, szex, kertészkedés vagy csak egyszerűen a mászkálás feljogosít egy kis szünetre, hogy felállj a székből. A megoldás kulcsa tehát, hogy mozogj, amilyen gyakran csak teheted. Az emberekkel nagyon megtanították, hogy számolják a kalóriákat és az ismétlésszámokat, viszont amire igazán oda kellene figyelniük az az, hogy csökkentsék az üléssel töltött időt.

 

Összegezve

 

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell figyelni erre az ülésre! Saját magamon érzem a változást, mióta ülő munkát végzek, hogy nem jó a szervezetemnek. Törekedj Te is arra, hogy mindig felállj valamiért a székből, legalább óránként 10percre. „Ha hív valaki, állj fel és úgy beszélgess vele vagy ebéd után sétálj 20 percet.” tette hozzá Levine. Ha máskor nem is, legalább akkor menj el sétálni, miután ettél. Még ha csak 10 perc mozgás vagy csak egy evés utáni pár perces elmosogatás – addig se ülsz és ezzel sokat teszel magadért. Ezzel szó szerint éveket adsz vissza magadnak!

Miután ezt elolvastad, állj fel a gép elől és mozgasd át magad!!


Forrás: http://diabetika.info/az-ules-ol/


« Vissza az előző oldalra!
Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr - Magyar