Elérhetőségek

Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr

9012 Győr,
Hármashatár u. 13. Fsz.3

Telefon: +36305138343
Mobil: +36305138343

Hírek, érdekességek

2013. november 13., 12:17Hátfájás

Becslések szerint a fejlett országokban az emberek 80 százaléka szenved hátfájdalmaktól. Sokféle tényező játszik közre a hátfájás kialakulásában, a leggyakoribb oka mégis az életmódban keresendő.

A gerinc mozgásra van kitalálva. Mint testünk többi részére, a gerincre is igaz, hogy a megfelelő mozgás tartja egészségesen, serkenti a sejteket működésre. Ehhez képest ma a városlakó emberek többsége napi legalább 8 órát ül egyhelyben a munkahelyén, az autóban vagy éppen otthon a tv, a számítógép előtt. Százötven éve, ha valaki megtudja, hogy egyszer megszületik a fogalom: „aktív pihenés”, biztosan elcsodálkozik. A mindennapos séták, a fizikai munka és általában a lassabb életvitel észrevétlenül szolgálta az egészséget. Ma nem ráz szét minket a kocsi, gépek segítik a fizikai munkát, viszont máshogy kapjuk a terhelést. Meg kell tanulnunk korunk vívmányaival harmóniában élni, élvezni áldásaikat és saját létünket. Egy kis odafigyeléssel mindez megoldható.

A hátfájás típusai

A hát felsőrésze elsősorban azoknak szokott fájni, akik hivatali dolgozók, és nem végeznek testmozgást. A hát merevsége fokozódik, mivel a hát görnyedtségével egyenlítik ki a derék és a láb merevségét, amit a hosszú ideig tartó ülés okoz.

A hát alsórésze azoknál szokott megfájdulni, akik nagyon sokat állnak, vagy cipekednek. A túlzásba vitt testedzés szintén kialakíthatja ezt a típusú fájdalmat.

A hátfájás kezelése

Ha hosszú ideje tartó vagy súlyos hátfájdalmai vannak, vizsgáltassa meg magát szakorvosával. Ha az orvosa úgy látja, hogy a masszázs megfelelő kezelési mód az ön számára, akkor annak legtöbb fajtája képes enyhíteni a fájdalmát. A feszült izmok ellazítása céljából a hátmasszázs során összenyomó és elernyedést eredményező fogásokat kell alkalmazni, mint amilyen a mély simítás és a gyúrás, ettől az adott testrész izmai elernyednek és megnyúlnak, valamint helyreáll az izom állapota.


További jótanácsok
 
  1. Ügyeljen a helyes testtartásra, mert a rossz testtartás gericferdüléshez vezet, ami a gerinc erőteljes fájdalmát okozhatja.
  2. Ha súlytöbblettel rendelkezünk, igyekezzünk megszabadulni tőle, mert nagy terhet ró a hátgerincre.
  3. Ha nehezebb súlyt kell emelnünk, egyenes derékkal tegyük; csípőnket, térdünket hajlítva ereszkedjünk le a felemelendő tárgyért. Az elemelkedéskor a comb- és farizom dolgozik, a hátizmok csak stabilizálják a törzset.
  4. Tanulás vagy munka közben ne üljünk órákon keresztül görnyedten, mert a hátgerincferdülést okozhat.
  5. Kerüljük az állandó és hosszantartó egyhelyben való állást is, mivel rendkívül igénybe veszi a hátizomzatot.

« Vissza az előző oldalra!
Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr - Magyar