Elérhetőségek

Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr

9012 Győr,
Hármashatár u. 13. Fsz.3

Telefon: +36305138343
Mobil: +36305138343

Hírek, érdekességek

2013. december 04., 14:16Viszlát stressz, jönnek a szelíd gyógymódok!

A stressz mindannyiunkra hatással van. A környezet, az elvárások, a megfelelés... A betegségek pedig alig várják, hogy megtámadhassák a stressztől legyengült szervezetet. De nem kell mindjárt gyógyszerekért rohanni. Segítenek a szelíd gyógymódok.


A szervezet próbál védekezni a stressz ellen: a szív gyorsabban ver, a légzés felgyorsul, a hormontermelés fokozódik. Bár ezek mind biológiai jelek, mégis inkább pszichológiai jelenségről van szó: gondolataink, érzelmeink a minket foglalkoztató probléma megoldásra összpontosulnak.

Egy bizonyos határon túl a stressz negatív erővé válik: képtelenek vagyunk megbirkózni vele. A lélek és a szervezet megbetegszik. Megjelenik a magas vérnyomás, az asztma, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ha tehát úgy érezzük, hogy a stressz túl nagy nyomással nehezedik ránk, jobb megelőzni a betegségek kialakulását. Nem feltétlenül gyógyszerekkel, hiszen a szelíd gyógymódok igen hatásos segítséget nyújtanak a stressz leküzdésére. A következőkben négy gyógymódot ismertetünk: a fitoterápiát, az akupunktúrát, a hipnózist és a homeopátiát.

 
Fitoterápia


Hiszen olyan egyszerű

Honnan származik?
A növényeket ősidőktől fogva használjuk gyógyításra. A ma használatos gyógyszerek 40 százaléka növényi eredetű, és még rengeteg orvosságban találunk növényi gyógyelemeket. Az aszpirin tökéletes példa: hatóanyagát a fűzfa kérgéből vonják ki. A fitoterápia 400-500 növényt használ különféle formában: poralakban vagy folyadékban feloldva. Leggyakrabban olajban oldják a növényi hatóanyagokat, mivel így gyorsabban hatnak a szervezetre.

Hogyan működik?
Az orvos a tünetek ismeretében kiválasztja a megfelelő növényeket, ezekből kell összeállítani a keveréket. Stressz esetén a leggyakrabban használt növények:
- golgotavirág (nyugtató)
- citromfű (a sötét gondolatok ellen)
- galagonya (nyugtató)
- valeriána (nyugtató)
- orbáncfű (antidepresszáns hatású)
- levendula (nyugtató)

Hatásos lehet a narancsvirág és a vasfű is. Esténként igyunk gyógyteát lefekvés előtt (hárs, narancsvirág), legalább 2-3 héten keresztül, hogy megtaláljuk hajdani nyugalmunkat, békességünket. A kúra legalább három hónapig tart, ha valóban tartós gyógyulásra vágyunk.

Mennyi idő múlva hat?
Számítsunk 24-48 órára, ha esszenciális olajban oldott növényeket használunk, és ennél valamivel hosszabb időre, ha más terméket ajánlott az orvos.

Van-e veszélye?
Elvileg teljesen veszélytelen gyógymód. De vannak olyan növények, például a millepertuis, amelyek csökkentik bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátló) hatását. Csak olyan keverékeket készítsünk, amelyeket szakkönyvekben ajánlanak, mivel léteznek olyan társítások, amelyek kedvezőtlenül hathatnak a szervezetre.

Annak ajánljuk, aki...
- hajlandó naponta háromszor foglalkozni a cseppek elkészítésével
- szereti a növények ízét
- elfogadja, hogy a tünetek nem azonnal múlnak el
- akinél a stressz kizárólagosan fizikai tüneteket okoz (fejfájás, magas vérnyomás, alvászavar)

 
Masszázs


Varázs a kézben
 

 

Honnan származik?
Egyik legrégebbi gyógyító beavatkozás a masszázs. Szinte nincs olyan kultúrkör, amelyben valamilyen formában meg ne honosodott volna. A kínaiak, az arabok, az indiaiak sajátos módszereket, speciális masszázstechnikákat alakítottak ki. Ám a lényeg ugyanaz: a különböző testrészek gyúró, simogató, nyomkodó kezelésével a szervezetben olyan ingereket váltanak ki, amelyek a betegségeket, fájdalmakat képesek megszüntetni, de legalábbis enyhíteni. Leggyakoribb fajtái: talpmasszázs, gyógymasszázs, narancsbőrmasszázs, sportmasszázs, aromamasszázs, nyirokmasszázs, svédmasszázs, fogyasztómasszázs, thai masszázs.

Hogyan működik?
A fáradtságot, a stresszt és a feszültséget nemcsak a bőr sínyli meg. Az izmok megfeszülnek, néha erős fájdalmakat okozva. A masszázs oldja, lazítja a görcsöket, javítja a vérkeringést. A gyógymasszázst a teljes testfelületen, vagy csak célzottan a beteg testrészen alkalmazzák. Orvosi utasításra végzik, és gyakran fizikoterápiás kezeléssel, gyógytornával társítják.

Technikák:
 

  • Váltakozó nyomás: két kézzel, mindig a szív felé haladva.
  • Simítás: enyhe fogás, rendszerint lapos tenyérrel, nagyobb testfelületen.
  • Gyúrás: erélyes, mélyre ható fogás, amely a mélyen fekvő izmokat fellazítja.
  • Dörzsölés: egyidejű nyomás mellett a bőrt átmozgatja.
  • Ütögetés: különböző erősségű kopogtatás, paskolás vagy kéz élével végzett ütögetés.
  • Rezegtetés: a kezelt testrészt finom rezgésbe hozzák. Rendszerint gépi eszközzel végzik.


Mennyi idő múlva hat?
Alkalmazásával a beteg testrész fájdalma enyhül, tartós kezelés hatására esetleg meg is szűnik. A terápiás hatás nem ott jön létre, ahol kezelnek, hanem attól mindig távolabban fekvő szervekben és szövetekben. A masszázst a gyógyítás során általában a komplex, átfogó terápia részeként alkalmazzák. A terápia része lehet a megfelelő táplálkozás, az étrendi kiegészítők, torna vagy jógagyakorlatok.

Van-e veszélye?
Van, amikor a masszázs tilos. Ha valamilyen betegségben szenvedsz, előbb kérdezd meg háziorvosodat.
Általánosságban NEM javasolt:
*Keringési betegség esetén
*Daganatos betegség esetén
*Bőrbetegségben szenvedőknek
*Sebes bőrfelületeknél
*Helyi gyulladásoknál
*Nagyfokú csontritkulásnál

Kinek ajánljuk? Annak, aki...
- számítógép előtt dolgozik vagy más ülőmunkát végez
- keveset sportol, autóval közlekedik
- fáj a háta, reumás tünetek gyötrik
- szeretne ellazulni, újjászületni

 

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/test-es-lelek/megelozes/viszlat-stressz-jonnek-a-szelid-gyogymodok-23786


« Vissza az előző oldalra!
Fekete-Erdősi Kornél gyógymasszőr - Magyar